מטופלת יקרה,
לאחר שהוחלט על הצורך בניתוח ומועד ביצועו, להלן מידע היכול לסייע לך לגבי ההכנות הנדרשות לקראת ביצוע הניתוח, מידע לגבי מהלך הניתוח ולאחריו.
הכנה לניתוח – מידע כללי
- לקראת הניתוח תתבקשי לבצע בדיקות מקדימות דרך רופא המשפחה. בד"כ תדרשי לבצע את הבדיקות הבאות:
- בדיקת דם – כולל כימיה רחבה, ספירת דם, תפקודי קרישה.
- בדיקת שתן לכללית ותרבית.
- אק"ג.
- לעיתים תדרשי גם לבצע:
- צילום חזה.
- בדיקת דם מיוחדות – סמני סרטן, אנדוקרינולוגיה, סרולוגיה ועוד.
- אולטראסאונד כליות ודרכי שתן (שימי לב תורים לבדיקת אולטרסאונד עלולים להיות ארוכים לכן יש לקבוע מבעוד מועד).
- בד"כ אם הבדיקות בוצעו בטווח של עד 3 חודשים לפני הניתוח אין צורך לחזור עליהן אלא אם כן ד"ר קאופמן או המרדים בטרום ניתוח מבקשים זאת.
- במידה והנך נוטלת תרופות נוגדות קרישה (לדוגמא: אספירין \ מיקרופירין \ קרטיה\ קומדין \ סינטרום \ קלקסן או אחרות), עליך לברר את הצורך להפסיק נטילתן לפחות 7 ימים לפני הפעולה ובמידת הצורך לקבל טיפול חליפי.
- בהתאם למצבך הבריאותי יתכן כי יהיה צורך בפגישת ייעוץ עם רופא מומחה בתחום ספיציפי (לדוגמא קרדיולוג, נוירולוג וכו') במטרה לקבוע האם ניתן לבצע את הניתוח ובאיזו מידת סיכון וכן לצורך קבלת המלצות והנחיות רלוונטיות.
- ככלל מומלץ לבוא עם מסמכים רפואיים העשויים להיות רלוונטיים לייעוץ מרדים וביום הניתוח.
- תרופות קבועות אחרות יש ליטול בבוקר יום הניתוח עם מעט מים בתיאום עם ד"ר קאופמן או הרופא המרדים.
- במידה והנך מועמדת ללפרוסקופיה וכן במידה ואת מתוכננת לעבור היסטרוסקופיה, יש להימנע מקיום יחסי מין מהוסת האחרונה שלפני מועד הניתוח ועד לניתוח.
- במידה והנך מתוכננת לכריתת רחם – יש צורך בתשובת בדיקת משטח צוואר הרחם (פאפ) מהשנה האחרונה.
- תאום בדיקת מרדים – מטרת הפגישה לברר פרטים בעברך הרפואי אשר עשויים להשפיע על תכנון ההרדמה בניתוח ולתת הנחיות לקראת ניתוח. עליך להביא עמך לפגישה את כל תוצאות הבדיקות שבידך וכן סיכום מד"ר קאופמן. מומלץ להגיע עם סיכום מידע רפואי כללי מרופא המשפחה. במקרה של פעולה ניתוחית קצרה כגון היסטרוסקופיה, אין צורך ביעוץ טרום ניתוח אצל המרדים למעט מקרים בהם הומלץ לך על ידי ד"ר קאופמן לבצע יעוץ שכזה.
מספרי טלפון לתאום:
- תאום בדיקת מרדים – מטרת הפגישה לברר פרטים בעברך הרפואי אשר עשויים להשפיע על תכנון ההרדמה בניתוח ולתת הנחיות לקראת ניתוח. עליך להביא עמך לפגישה את כל תוצאות הבדיקות שבידך וכן סיכום מד"ר קאופמן. מומלץ להגיע עם סיכום מידע רפואי כללי מרופא המשפחה. במקרה של פעולה ניתוחית קצרה כגון היסטרוסקופיה, אין צורך ביעוץ טרום ניתוח אצל המרדים למעט מקרים בהם הומלץ לך על ידי ד"ר קאופמן לבצע יעוץ שכזה.
אסותא חיפה – צוות מזכירות חדר ניתוח יצור עמך קשר על מנת לתאם מועד מתאים לבדיקת מרדים. במידה ולא פנו אליך טלפונית בטווח של 48 שעות לפני ניתוח ניתן ליצור קשר ישירות עם המזכירות 04-8810628/9/30.
בשאר המרכזים יש ליצור קשר טלפונית לתיאום מראש של טרום ניתוח:
– הרצליה מדיקל סנטר 09-9592988
– אסותא ת"א 03-7644444.
בבוקר הניתוח – מה עליך לעשות?
- צום – יש להיות בצום מוחלט ללא אוכל, שתייה, לעיסת מסטיק או עישון סיגריה לפחות 6 שעות לפני שעת הזימון לניתוח. בד"כ ניתן להיכנס לצום מחצות הלילה שלפני הניתוח או לפי ההנחיות של ד"ר קאופמן.
- רחצה – יש להתרחץ באופן יסודי במים וסבון, לחפוף ראש ולצחצח שיניים. יש להקפיד לנקות את הטבור
- ליווי – לניתוח יש להגיע עם מלווה שימתין לך לצורך ליווי הביתה עם השחרור. אין לנהוג במשך היממה שלאחר הניתוח
- לבוש – בבית החולים תקבלי מהאחות חלוק
יש להסיר:
- הלבשה תחתונה (תחתונים, גרביים, גופייה, חזייה)
- תכשיטים (צמידים, שרשראות, טבעות, עגילים, סיכות שיער, פירסינג למיניהם מכל אזורי הגוף),
- עדשות מגע.
- מכשירי שמיעה, שיניים תותבות (מומלץ להפקיד אצל המלווה או במקום בטוח).
- איפור, לק, ריסים מלאכותיים.
- לפני הכניסה לחדר הניתוח, בחדר ההמתנה, ישוחחו אתך המרדים וצוות חדר ניתוח.
- לפני הניתוח תוחתמי על טופס הסכמה לניתוח וטופס הסכמה להרדמה.
- העברה – ההעברה לחדר ניתוח תתבצע בשכיבה על מיטה. לעיתים ניתן למלווה ללוות אותך עד כניסתך לחדר הניתוח.
- תרופות הרגעה – תינתנה במידת הצורך בהתאם להוראות המרדים.
- מלווה אחד יוכל להישאר במחיצתך בחדר ההמתנה עד מועד הניתוח אלא אם כן נקבע אחרת
בחדר הניתוח
- משך הניתוח, על פי רוב, אורך 30-180 דקות, כתלות בסוג הניתוח.
- עם כניסתך לחדר הניתוח, לאחר שתשכבי על מיטת הניתוח, יורכב בידך עירוי נוזלים, תחוברי למסכת חמצן ולמכשירי ניטור כהכנה להרדמה.
- ההרדמה הנה הרדמה כללית הנעשית עם מסיכה על הפנים ובעזרת חומרי הרדמה במתן דרך העירוי.
- במהלך כניסתך ושהותך בחדר הניתוח בני משפחתך/המלווים יוכלו להתעדכן בסטטוס הניתוח באמצעות מסך המשפחות הממוקם באזור ההמתנה ו/או שרות קבלת מסרונים למספר שמסרתם בהליך הקבלה.
התאוששות
- לאחר הניתוח תועברי לחדר ההתאוששות להתעוררות. לממתינים לך בחדר ההמתנה תימסר הודעה על סיום הניתוח ובמידת האפשר תותר כניסת אחד מהמלווים בכל פעם לראותך.
לאחר הניתוח תתעוררי עם:
- עירוי נוזלים הדרך הוריד.
- מסכת חמצן.
- לעיתים קטטר שתן.
- בחדר ההתאוששות תמצאי במעקב של האחיות ותנוטרי באמצעות מכשור אלקטרוני הנותן מידע על מצבך בכל רגע ומאפשר טיפול מיטבי.
לאחר הניתוח
- כאבים – צוות האחיות במחלקה ידאג לתת לך משככי כאבים במועדים קבועים ולפי הצורך על מנת להקל עליך, לאפשר את התניידותך ולשפר את הרגשתך. במידה ועדיין תסבלי מכאבים דווחי לאח/ות לצורך קבלת משככי כאבים נוספים.
- יש להקפיד על נשימות עמוקות ואיטיות על מנת לאוורר את הריאות. במידה וישנה ליחה יש להשתעל על מנת לפלוט את הליחה. הדרכה נוספת תקבלי מהאחות ומהפיזיותרפיסטית.
- חזרה לפעילות רגילה היא הדרגתית.
- ניידות – השאיפה היא לרדת מהמיטה כבר בערב שלאחר הניתוח במידת האפשר ותתבצע בעזרת אחות. ניידות מוקדמת חשובה להחלמתך, שכן משפרת את זרימת הדם, אוורור הריאות ופעולת המעיים. הקפידי על הגברת הניידות במידת האפשר.
- כלכלה – להתחיל בשתייה ובהמשך תחזרי לאכול כרגיל בהתאם להנחיות של הצוות הסיעודי. מומלץ ללעוס מסטיק על מנת לעודד עת המעיים לחזור לפעילות תקינה. במידה וישנה עצירות מומלץ על שתייה מרובה לשתות/לאכול שזיפים ועל אכילת מזון עשיר בסיבים ותאית. במידת הצורך ישנה אפשרות לקבל מרככי צואה.
- בחלק מהמקרים תוכלי להשתחרר הביתה עוד ביום הניתוח, אולם לעיתים נדרש אשפוז של מספר ימים.
- תופעות מוכרות לאחר הניתוח כוללות כאבים בכתפיים, בחילות והקאות, כאבי בטן, נפיחות של הבטן תחושת צורך במתן שתן ודימום נרתיקי.
- יתכן ויהי צורך בטיפול אנטיביוטי בהתאם לשיקול דעתם של הרופאים.
לקראת השחרור
- בעת השחרור תקבלי מהאחות מכתב שחרור חתום ע"י רופא ובו תיאור מהלך הניתוח והוראות להמשך.
- קחי בחשבון שחזרה לתפקוד רגיל עשויה לקחת מספר שבועות כתלות בהיקף הניתוח ובקצב התאוששות אישי.
- עייפות לאחר הניתוח הינה תופעה שכיחה החולפת מעצמה.
- דימום או הפרשות מהנרתיק ייעלמו בהדרגה בתקופת ההחלמה.
- יחסי מין – במידה ואת מרגישה טוב אין צורך להימנע מיחסי מין אלא אם ד"ר קאופמן הנחה אותך אחרת. על פי רוב, לאחר ניתוח כריתת רחם יש להימנע מיחסי מין למשך 6 שבועות עד לביקורת אצל ד"ר קאופמן לאחר ניתוח.
- ביקורת לאחר ניתוח נעשית כ-6 שבועות לאחר הניתוח. היא כוללת תשאול על מצבך הכללי ומעבר על תשובת פתולוגיה. בד"כ ניתן לבצע את הביקורת טלפונית אלא אם בוצע ניתוח כריתת רחם הדורש ביקורת במרפאה.
הנחיות לאחר השחרור
- ביום שלאחר הניתוח, ניתן להתקלח כרגיל. ביום השני לאחר הניתוח, במהלך מקלחת, יש להסיר את החבישות מהצלקות הניתוחיות ולשטוף במים וסבון. אין צורך למרוח תכשיר כלשהו על הצלקות. בכל מקרה אין למרוח על הפצעים שום דבר ללא התייעצות עם הרופא המנתח.
- התפרים העוריים הם תפרים נספגים ובד"כ נמסים לבד תוך מספר שבועות. אין צורך להגיע למרפאה להסרת התפרים. ניתן לחכות כשבועיים ואז להסיר את התפרים על ידי משיכה קלה. בחלק מהמקרים התפרים יהיו נסתרים כבר מיד לאחר הניתוח.
- המנוחה המומלצת היא בהתאם להנחיות במכתב השחרור
- יש להקפיד על תנועתיות בבית כולל הליכות וכן להקפיד על שתיית מים מרובה ולעיסת מסטיק כדי להפעיל את מערכת העיכול ולגרום ליציאה של גזים החוצה.
- המחזור הראשון והשני לאחר ניתוח עלולים להיות שונים מהרגיל מבחינת מועד הגעתם, משך ועוצמת הדימום, עוצמת הכאבים ועוד.
- במקרה של חום מעל 37.5 במדידות חוזרות, כאבי בטן חזקים ומתמשכים, דימום חזק או הפרשה חריגה יש לפנות אל הרופא המטפל
- במידה ובוצע קיבוע זמני של השחלה לדופן הבטן מומלץ להסיר את התפר המקבע את השחלה 7-10 ימים לאחר הניתוח. לצורך כך יש להגיע למרפאת קופ"ח ולבקש מאחות קופ"ח להוציא את התפר על ידי אחיזה בקשר, חיתוך חוט אחד בלבד ושליפת התפר החוצה. במידת הצורך, ניתן גם לבצע את הפעולה במרפאה של ד"ר קאופמן.
- במידת הצורך ניתן לפנות למזכירות נגה מדיקל בטלפון 072-3728083. במידה ואין מענה והפניה היא דחופה, ניתן לפנות למחלקת האשפוז באסותא חיפה 04-8810658
באיחולי הצלחה והחלמה מהירה,
ד"ר יובל קאופמן