אנדומטריוזיס – סיבה שכיחה לכאבי אגן ובעיות פוריות

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריום הוא מושג לועזי המתאר את תאי רירית הרחם. אותם תאים מצפים את חלל הרחם מבפנים. במהלך המחזור החודשי ובהשפעת ההפרשות ההורמונליות מהשחלה, התאים עוברים שינוי שנועד לאפשר להם לקלוט הריון בדופן הרחם. במידה ואין הריון באותו חודש התאים נושרים ונפלטים החוצה דרך הנרתיק יחד עם נוזל הוסת.

אנדומטריוזיס מוגדר כמצב בו תאים הדומים לרירית הרחם (אנדומטריום) נמצאים מחוץ לחלל הרחם. בדומה לרירית הרחם, נגעי האנדומטריוזיס מגיבים להשפעות ההורמונליות המחזוריות מהשחלה. התאים מתנפחים ומפרישים דם וחומרים נוספים בדומה לתאי רירית הרחם. החומרים המופרשים יוצרים דלקת, ובעקבות זאת, הדבקויות, ציסטות שחלתיות ורקמת צלקת בחלל הבטן וגורמים בכך לנזק לאיברי הבטן והאגן. התאים יכולים גם לחדור לתוך איברים שונים בחלל הבטן והאגן ולגרום לסימפטומים קשים בעיקר במערכת העיכול ומערכת השתן.

ישנן תאוריות שונות המנסות להסביר אך נוצר אנדומטריוזיס אך עד היום אין לכך תשובה ברורה.

עד כמה זה שכיח?

אנדומטריוזיס שכיח בעיקר אצל נשים בגיל הפוריות. ההערכה היא כי ניתן למצוא עדות לתופעה בכ-10% מהנשים באוכלוסיה זו. מחקרים מצביעים על אחוזים גבוהים יותר באוכלוסיות סלקטיביות. בנשים עם בעיית פוריות שכיחות היארעות אנדומטריוזיס היא סביב 30-50% והיא מגיעה עד 80% בקרב נשים עם כאב אגני כרוני. למרות העלייה במודעות לבעיה, פרק הזמן מתחילת הופעת הסימפטומים לאבחנה עדיין עומד על 8-9 שנים. כיוון שידוע כי אבחון מוקדם הוא המפתח לטיפול מוצלח ולמניעת סיבוכים הקשורים באנדומטריוזיס, חשובה מודעותם של נשים ורופאים לתופעה.

איך אדע אם יש לי אנדומטריוזיס?

החשד לאנדומטריוזיס עולה לפי הסימנים והסימפטומים האופייניים המפורטים בטבלה. כל אחד מהסימפטומים הללו יכול להופיע לבד או בשילוב עם סימפטומים אחרים. נוסף על הסימפטומים יש שכיחות גבוהה של בעיות פוריות. נשים עם אנדמוטריוזיס סובלות מכאבים שבדרך-כלל מופיעים או מוחמרים בזמן הווסת. יש להן יותר נטייה לדימום וסתי מוגבר ולדימומים לא-סדירים. תופעות הקשורות למערכת העיכול ולמערכת השתן בדרך-כלל מעידות על מצב מתקדם של המחלה. בדיקה גניקולוגית ובדיקות הדמיה כדוגמת אולטראסאונד יכולות לחזק את האבחנה, אך כלי האבחון המיטבי הוא לפרוסקופיה. זוהי פעולה ניתוחית הנעשית על-ידי ניקוב חורים קטנים בדופן הבטן וביצוע הניתוח דרך אותם פתחים בציוד אופטי טלסקופי. האבחנה נעשית על ידי הסתכלות ישירה בחלל הבטן והאגן וכן באמצעות ביופסיות מנגעים חשודים.

איך מטפלים באנדומטריוזיס?

באנדומטריוזיס ניתן לטפל על ידי תרופות, ניתוח או שילוב של השניים. כדי לעזור לך להחליט על אופן הטיפול הרופא המטפל לוקח בחשבון גורמים שונים וביניהם גיל, חומרת הסימפטומים, תוכניות להרות בעתיד, מיקום וחומרת הממצאים ותגובה לטיפולים קודמים.

טיפול תרופתי יעיל בעיקר לטיפול בתסמיני כאב. הטיפול התרופתי כולל שימוש במשככי כאבים וטיפול הורמונלי מדכא הנוגד את ההפרשות ההורמונליות המחזוריות של השחלה. טיפול הורמונלי מדכא מטבעו את הפעילות ההורמונלית הטבעית של הגוף ולכן איננו יעיל לטיפול בבעיות פוריות. לנשים הרוצות להרות, במקרים של טיפול תרופתי לא מספק ובהימצאות ציסטות שחלתיות מומלץ לבצע ניתוח.

ניתוח לפרוסקופי הוא אמצעי מצוין לטפל באנדומטריוזיס. במהלך הניתוח אפשר להפריד הידבקויות, לבדוק את כשירות החצוצרות, להסיר נגעים, שטחיים ועמוקים, וציסטות שחלתיות. אם המחלה מערבת את דרכי העיכול והשתן אפשר להסיר את הנגע במלואו ובכך למנוע את המשך התסמינים. במקרה כזה נדרשת לפעמים כריתה של חלק משלפוחית השתן, השופכןאו חלק מהמעי. בגלל אופים המורכב של הניתוחים מומלץ לבצע את הניתוחים אך ורק במרכזים עם מיומנות גבוהה וניסיון רב בטיפול באנדומטריוזיס.

סימנים וסימפטומים אופיניים לנשים עם אנדומטריוזיס:

כאב

כאבי וסת
כאב עמוק בזמן יחסי מין
כאב בעת מתן שתן
כאב בזמן יציאה
כל כאב כרוני באגן
כאבי גב

 דימומים חריגים

דימום או הפרשות חומות לפני הוסת
דימום כבד בזמן הוסת
דימומים בלתי סדירים

 הפרעות במערכת השתן

כאב בזמן מתן שתן
תחושה של חוסר התרוקנות
שתן דמי בזמן הוסת

 הפרעות במערכת העיכול

שלשולים או עצירות
נפיחות בבטן
דימום רקטלי בזמן הוסת
סימנים דומים לתסמונת המעי הרגיז

קושי בכנסיה ספונטנית להריון
כשלון טיפולי פוריות

 סימנים אחרים

כאב מחזורי ברגל או בפיזור של סיאטיקה
עייפות כרונית

למידע נוסף לחץ כאן

סגירת תפריט
דילוג לתוכן