בעיות גניקולוגיות
צניחה של הרחם ודופנות הנרתיק אל חלל הנרתיק נובעת בדרך-כלל מחולשה של המבנים התומכים באיברים כתוצאה מהיריון, מלידה, מניתוחים קודמים ועוד. נהוג לחלק את צניחת איברי האגן ל-3 מדורים:
א. מדור קדמי – כולל את הדופן הקדמית של הנרתיק ושלפוחית השתן. בדרך כלל יגרום לתופעות הקשורות במתן שתן. יכול להיות מלווה בצניחה של דופן השופכה ובעקבותיה דליפת שתן.
ב. מדור מרכזי – כולל את הרחם או את כיפת הנרתיק אצל נשים שעברו בעבר כריתת רחם. בדרך כלל יבוא לידי ביטוי בתחושת גוש בין שפתי הפות.
ג. מדור אחורי – כולל את הדופן האחורית של הנרתיק ותוכו את הרקטום או חלק אחר של המעי. יכול לגרום להפרעה בהתרוקנות בזמן יציאה או לאי שליטה.
הצניחה יכולה להיות בכל אחד מהמדורים בנפרד אך בדרך כלל יש שילוב של צניחה ב-3-2 מדורים. בבדיקה תאובחן צניחה אצל כ-30% מהנשים וכשליש מהן תזדקקנה לניתוח. נוסף על הבעיות שנזכרו יכולים להיגרם לחץ בבטן תחתונה או בנרתיק, כאבי גב והפרעות ביחסי מין.
ניתוח לתיקון צניחה יבוצע בדרך כלל בגישה נרתיקית או לפרוסקופית
גישה נרתיקית היא הגישה השכיחה לביצוע כריתת רחם במידת הצורך ובמהלכה מורמות דופנות הנרתיק בחזרה למקומן המקורי. את התיקון ניתן לבצע על ידי חיתוך דופן הנרתיק הרמתה וקיבועה מחדש או על ידי שימוש ברשת סינתטית במקרים בהם רוצים להקטין את הסיכוי להשנות הצניחה עקב חולשה של הרקמות הטבעיות אצל האשה.
גישה לפרוסקופית מתאימה לנשים עם צניחת רחם המעוניינות בשימור הרחם, לנשים הסובלות בעיקר מצניחה במדור המרכזי או לנשים שעברו כריתת רחם וסובלות מצניחה של גדם הנרתיק.