ציסטה בשחלה- כל מה שחשוב לדעת

ציסטה בשחלה היא מבנה מלא נוזל שנוצר בסמוךאו בתוך השחלה. ציסטות בשחלות נפוצות למדי ובדרך כלל קשורות למחזור החודשי הרגיל. הן יכולות להתפתח בכל גיל, עוד לפני גיל ההתבגרות ועד אחרי גיל המעבר. רוב הציסטות בשחלות הן שפירות (לא סרטניות) ואינן גורמות לתסמינים בולטים, ואף ישנן ציסטות אשר יכולות להיפתר מעצמן, ללא צורך בהתערבות רפואית.

ציסטות בשחלות יכולות להיות פיזיולוגיות או פתולוגיות. אפיון סוג הציסטה נעשה בדרך כלל בבדיקת הדמיה כגון אולטרסאונד וכולל את הדברים הבאים:

  1. גודל.
  2. מיקום- ציסטה בבטן או באגן יכולה להיות בתוך השחלה, סמוך לשחלה , צמוד לחצוצרה וכן הלאה.
  3. תוכן הציסטה.
  4. מבנה המעטפת.
  5. מאפיינים חריגים.
  6. זרימת הדם.

זאת ועוד, בדיקת דם לסמני סרטן יכולה לסייע אף היא בקביעת סוג הציסטה. ובנוסף, רקע משפחתי של סרטן שד או שחלה וסימפטומים נלווים יכולים לרמז על סוג הציסטה.

ציסטות פיזיולוגיות

ראשית נענה על השאלה איך ציסטה בשחלה נעלמת? ציסטות פיזיולוגיות מכונות גם ציסטות פונקציונליות. ציסטות אלה הן שפירות ולרוב מופיעות בעקבות ביוץ וחולפות כאמור באופן ספונטני כעבור מחזור וסת אחד או שניים.

ציסטות פתולוגיות

ציסטות מסוג זה דורשות כריתה ובדיקה היסטולוגית על ידי פתולוג. יש שיתגלו כשפירות ויש ממאירות הדורשות לעתים ניתוח משלים הכולל את כריתת הרחם והטפולות. כשמדובר בציסטה פתולוגית עם חשד טרום ניתוחי נמוך לממאירות אפשר לשקול כריתת ציסטה לפרוסקופית. במקום כריתה של ציסטה שחלתית או חצוצרה לא תקינה עדיף לעתים לבצע כריתה של השחלה והחצוצרה (טפול) גם יחד, ואולי אף של הטפול בצד הנגדי.

ציסטה בשחלה בגיל הבלות (גיל המעבר) מחייבת התיחסות; כיוון שציסטות שמופיעות בגילאים אלו הן בעלו פוטנציאל משמעותי יותר להיות ממאירות. במקים כאלה לעיתים קרובות יש צורך בניתוח. במקרה כזה לשחלות אין תפקיד הורמונלי ועל כן ההחלטה להוציאן היא פחות קשה.

לנשים בעלות גורם סיכון גנטי לגידול ממאיר בשחלה מומלץ לעתים לבצע כריתת טפולות מניעתית אם אין בכוונתן ללדת עוד. במקרים אלה ההמלצה לבצע כריתת טפולות, כלומר כריתה של השחלות יחד עם החצוצרות.

ציסטה בשחלה- תסמינים

חשוב להכיר תסמינים של ציסטה בשחלה

כאבים באגן, נפיחות, לחץ על שלפוחית השתן או פי הטבעת ושינויים בדפוסי הווסת. במקרים מסוימים, ציסטות גדולות יותר או כאלו הגורמות לסיבוב השחלה (פיתול השחלה) עלולות להוביל לכאבים עזים ולדרוש טיפול רפואי.

האבחון של ציסטה בבטן התחתונה ובאגן כולל לרוב בדיקה גניקולוגית, אולטרסאונד ולעיתים בדיקות דם לסמני סרטן. הטיפול תלוי בסוג הציסטה, בגודלה ובנוכחות התסמינים. ציסטות קטנות ואסימפטומטיות חולפות לרוב מעצמן. במקרים של ציסטות גדולות יותר או כאלו הגורמות לאי נוחות, הטיפול עשוי לכלול טיפול בכאב, אמצעי מניעה הורמונליים כדי להסדיר את המחזור החודשי, או אפילו ניתוח להסרת הציסטה, במיוחד אם יש חשד לממאירות.

לעתים נדרשת התערבות ניתוחית, למשל כאשר יש פריצת ציסטה עם דימום לחלל הבטן, ציסטה שחלתית בהריון שגורמת לכאבים, תסביב שחלתי בעקבות ציסטה , המונע זרימת דם תקינה לשחלה או ציסטה בשחלות הגורמת לכאבים עקב מתיחה של מעטפת השחלה.

ההחלטה על ביצוע הוצאת ציסטה שחלתית מורכבת מגורמים שונים. ד"ר קאופמן מבצע כריתת ציסטות שחלתיות בלפרוסקופיה תוך שמירה מיטבית על רקמת השחלה הבריאה והוצאת הציסטה במלואה. במידת הצורך, ד"ר קאופמן מבצע כריתת הטפולות בלפרוסקופיה. מדובר בניתוח שאורך פחות משעה ומאפשר אשפוז של מספר שעות בלבד. הניתוחים מבוצעים תוך ביצוע חתכים מזעריים בדופן הבטן. ההחלמה מהניתוח מצוינת.

ד"ר קאופמן הינו מנתח בכיר בבית חולים 'אסותא' בחיפה ובמחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל. כמו כן, אחראי תחום כירורגיה גניקולוגית זער פולשנית ומנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בכרמל.

זאת ועוד, ד"ר יובל קאופמן מתמחה בניתוחים אנדוסקופים מורכבים כולל לפרוסקופיות, היסטרוסקופיות וכן ניתוחים לפרוסקופים. יתרה מכך, הוא מייסד ומנהל את את "המרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס" במרכז הרפואי כרמל, מרכז זה הינו ייחודי בכל אזור הצפון ומהבודדים בארץ לטיפול בנשים הסובלות מהמחלה.

לשאלות ובירור נוסף צרו קשר במספר 073-3869130.

סגירת תפריט
דילוג לתוכן