בעיות גניקולוגיות
דימום נרתיקי חריג מתייחס לכל דימום המתרחש מחוץ למחזור החודשי הרגיל או שונה באופן משמעותי ממה שאישה חווה בדרך כלל. זה יכול להתבטא בשינויים בדפוסי דימום, כגון:
- דימום בין מחזורים
- דימום אחרי יחסי מין
- הפרשות חומות בין מחזורים
- דימום מחזורי ממושך או מוגבר מהרגיל (נקרא גם מנורגיה)
- דימום בגיל המעבר (נקרא גם דימום מנופאוזלי)
הבירור הראשוני נעשה בדרך כלל במרפאה והוא כולל אנמנזה מקיפה (כולל אופי המחזורים, שימוש בתרופות, אמצעי מניעה ועוד), בדיקה גופנית וגינקולוגית ומשטח מצוואר הרחם (PAP). להשלמת הבירור דרושות לעיתים בדיקות דם, אולטרסאונד גינקולוגי, ביופסיות מרירית הרחם או מצוואר הרחם.
גורמים פוטנציאליים לדימום נרתיקי חריג
סיבה שכיחה לדימום היא שינוי הורמונלי כלשהו. השינוי יכול לנבוע מאירועים חריגים באותו חודש, משימוש בגלולות למניעת היריון או בתרופות אחרות, מציסטה שחלתית ועוד. סיבות אחרות אפשריות הן היריון לא תקין (בתוך הרחם או מחוצה לו), שרירנים ברחם, ממצאים חריגים בחלל הרחם כמו פוליפ או שארית הריונית, סרטן ברירית הרחם, בצוואר הרחם או בנרתיק, זיהום, הפרעות קרישה ועוד.
- דימום בין מחזורים
דימום בין וסתי מתייחס להופעה של דימום נרתיקי המתרחש מחוץ למחזור החודשי הרגיל. זה יכול להשתנות מבחינת זרימה, צבע ומשך זמן. ישנן מספר סיבות אפשריות לדימום בין וסתי, כגון, אמצעי מניעה העלולים לגרום להכתמה ותופעות לוואי, גורמי מתח או אורח חיים מסוים, ביוץ, וכן גורמים מדאיגים יותר כגון זיהומים שונים ועוד. - דימום אחרי יחסים אינטימיים
דימום מהנרתיק לאחר קיום יחסי מיןאו דימום בזמן קיום יחסים, הנקרא גם דימום פוסט-קויטלי, יכול להיות מדאיג. יכולות להיות סיבות שונות לתופעה זו, עם זאת, דימום לאחר קיום יחסים מעיד בדרך כלל על בעיה בצוואר הרחם. במצב של דם אחרי סקס יש צורך במשטח PAP עדכני ולעתים גם בבדיקה במרפאת צוואר הרחם.
אם אתן חוות מקרה של דם אחרי קיום יחסים אינטימיים חשוב להתייעץ עם רופא מומחה. במקרה כזה, בו מופיע דימום אחרי קיום יחסים, במיוחד אם הוא מתמשך, כבד או מלווה בתסמינים אחרים כגון כאב, אי נוחות או הפרשות נרתיקיות חריגות. רופא הנשים יבצע בדיקה יסודית וייתכן שימליץ על בדיקות כגון בדיקת אגן, בדיקת צוואר הרחם או בדיקות אבחנתיות אחרות כדי לקבוע את הגורם של דימום אחרי סקס. - הפרשות חומות בין מחזורים
הפרשות חומות בין מחזורי הווסת הן בדרך כלל תוצאה של יציאת דם ישן מהרחם. שינוי הצבע מתרחש בגלל שהדם הספיק להתחמצן ולהכהות ואף לעיתים ניתן לראות דימום שחור מהנרתיק. לסוג זה של הפרשות יכולות להיות סיבות שונות, הצבע עצמו אינו אינדיקטור סופי למצב ספציפי, ובדרך כלל אין סיבה גדולה לדאגה.
עם זאת, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי במקרים הבאים-- ההפרשה מלווה בריח רע, גירוד או כאב.
- ההפרשה מתמשכת ומתרחשת באופן קבוע בין הווסת.
- ישנם תסמינים נוספים כמו כאבי בטן, חום או דימום כבד.
- דימום וסתי מוגבר- Menorrhagia
מה זה אומר? דימום מוגבר במחזור יכול להיות מדאיג ועשוי להצביע על בעיה מסוימת. מנורגיה מאופיינת עם מחזור קשה מהרגיל או מחזור קשה וממושך שעלול להפריע לפעילות היומיומית ולאיכות החיים של האישה. יכולים להיות מספר גורמים פוטנציאליים של דימום חזק במחזור, כגון שחלות פוליציסטיות, אנדומטריוזיס, שרירנים ברחם ועוד.
אם אישה חווה דימומים חזקים במחזור באופן משמעותי מהרגיל, הנמשכים יותר משבעה ימים, ואף דימום חזק במחזור עם גושים או מלווה בתסמינים אחרים כגון כאבים עזים, עייפות או סחרחורת, חשוב להתייעץ עם רופא מומחה ולבצע הערכה יסודית. - דימום בגיל המעבר
יכול להיות על רקע חוסר שגשוג (אטרופיה) של הנרתיק או של רירית הרחם בשל מחסור בהורמונים. עם זאת, במקרים כאלה צריך לשלול ממאירות או מצב טרום ממאיר של רירית הרחם.
כל מקרה של דימום חריג מצריך פניה בהקדם אל הרופא המטפל לצורך בירור .הטיפול בדימום חריג מותאם לגורם המשוער. לעתים די בטיפול הורמונלי או תרופתי אחר אך לפעמים נדרשת התערבות ניתוחית.
ד"ר קאופמן הינו מנתח בכיר בבית חולים 'אסותא' בחיפה ובמחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל. כמו כן, אחראי תחום כירורגיה גניקולוגית זער פולשנית ומנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בכרמל.
זאת ועוד, ד"ר יובל קאופמן מתמחה בניתוחים אנדוסקופים מורכבים כולל לפרוסקופיות, היסטרוסקופיות וכן ניתוחים לפרוסקופים. יתרה מכך, הוא מייסד ומנהל את את "המרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס" במרכז הרפואי כרמל.
לשאלות ובירור נוסף צרו קשר במספר 073-3869130.