היסטרוקופיה
היסטרוסקופיות – ניתוחים המבוצעים דרך צוואר הרחם ומשמשים לפעולות תוך רחמיות בלבד. הפעולה נעשת בעזרת מצלמה ועליה זרוע פעולה המסוגלת לצרוב או לחתוך. לצורך ביצוע הניתוח מוזרם לתוך חלל הרחם באופן שוטף נוזל מסוגים שונים או גז מסוג CO2.
מהי בדיקת היסטרוסקופיה
היסטרוסקופיה היא הליך רפואי זעיר פולשני הכולל בדיקה של פנים הרחם באמצעות צינור דק ומואר הנקרא היסטרוסקופ. מכשיר דק זה, המצויד במצלמה ובמקור אור, מוחדר דרך הנרתיק וצוואר הרחם לתוך חלל הרחם. לצורך ביצוע הניתוח מוזרם לתוך חלל הרחם באופן שוטף נוזל מסוגים שונים.במהלך היסטרוסקופיה, רחם נבדק החל מתעלת צוואר הרחם והלאה לתוך חלל הרחם, כך ניתן להתרשם ממבנה הרחם, לזהות את פתחי החצוצרות ולהתרשם מאיכות רירית הרחם. כמו כן, ניתן לזהות פתולוגיות רחמיות כולל פוליפ רחמי, שרירן, הידבקויות, מחיצה רחמית ועוד. מדובר בפעולה שמבוצעת במסגרת אשפוז יום קצר שלאחריו משתחררים הביתה.
ניתן לחלק את הליך ההיסטרוסקופיה לשני סוגים עיקריים:
- היסטרוסקופיה אבחנתית– במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית, המטרה העיקרית היא לצפות בחלל הרחם ולזהות כל חריגות או בעיות. זה עשוי לכלול בדיקת דימום בלתי מוסבר, תוצאות חריגות של בדיקת פאפ, חששות לאי פוריות או הפלות חוזרות.
- היסטרוסקופיה ניתוחית- היסטרוסקופיה ניתוחית כוללת לא רק בחינה של חלל הרחם אלא גם מאפשרת טיפול בבעיות שזוהו במהלך אותו הליך. התערבויות נפוצות כוללות הסרת פוליפים, שרירנים, הפרדת הידבקויות, ותיקון חריגות מבניות שעלולות לפגוע בפוריות. חלק מההיסטרוסקופיות הניתוחית מבוצעות בהרדמה כללית ומצריכת הרחבה של צוואר הרחם.. היסטרוסקופיה עם ביופסיה היא סוג של היסטרוסקופיה ניתוחית המבוצעת כאשר יש חשד לממצא תוך רחמי חשוד ויש צורך בשלילת ממאירות או במצב של דימום פוסט מנופאוזלי (PMB). מה זה PMB? זהו מצב של דימום בלתי צפוי החוות נשים לאחר גיל המעבר. גם במקרים אלה, היסטרוסקופיה היא כלי אמין לבדיקת הסיבה. בין אם הדימום נובע מחוסר איזון הורמונלי או מצבים רפואיים בסיסיים, היסטרוסקופיה מספקת תובנות חשובות לטיפול יעיל. מדובר בפעולה קצרה כאשר ברוב המקרים לא מבוצעת היסטרוסקופיה בהרדמה.
היסטרוסקופיה אבחנתית- הנחיות
- הכנה- אין הכנה מיוחדת. יחד עם זאת, נשים הידועות כרגישות לכאב, מומלץ ליטול משככי כאבים כשעתיים טרם הפעולה. במרבית המקרים, תהיה מעט אי נוחות קלה בבטן התחתונה אשר תחלוף לאחר מספר דקות.
- מומלץ לבצע את הבדיקה במחצית הראשונה של המחזור החודשי, במהלך התקופה לאחר תום הדימום הווסתי ולפני מועד הביוץ. כך, רירית הרחם הינה במצבה הדק ביותר, המאפשר ראות טובה.
- נשים בעלות דימום רחמי שאינו סדיר, לא ניתן לחזות את הזמן האידיאלי לבדיקה. לכן במקרים בהם לא ניתן לבצע את הבדיקה עקב מיסוך דם, יש לדחות את ביצוע למועד אחר.
- נשים בגיל המעבר יכולות לבצע את הבדיקה בכל זמן נתון.
ד"ר קאופמן מבצע עשרות רבות של היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחיות בשנה ומוציא דגימות מרירית הרחם. ד"ר קאופמן הינו מנתח בכיר בבית חולים 'אסותא' בחיפה ובמחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל. כמו כן, אחראי תחום כירורגיה גניקולוגית זער פולשנית ומנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בכרמל.
זאת ועוד, ד"ר יובל קאופמן מתמחה בניתוחים אנדוסקופים מורכבים כולל לפרוסקופיות, היסטרוסקופיות וכן ניתוחים לפרוסקופים. יתרה מכך, הוא מייסד ומנהל את את "המרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס" במרכז הרפואי כרמל, מרכז זה הינו ייחודי בכל אזור הצפון ומהבודדים בארץ לטיפול בנשים הסובלות מהמחלה.
לשאלות ובירור נוסף צרו קשר במספר 073-3869130.