מה זה היפרפלזיה ?

נשים רבות תוהות על היפרפלזיה, מה זה אומר בדיוק? הרחם בנוי משלוש שכבות, כאשר השכבה הפנימית היא רירית הרחם, המכונה אנדומטריום. בשכבה זו קיימים סוגים רבים של תאים, כולל תאים בלוטיים המפרישים נוזל.

היפרפלזיה ברחם היא מצב המאופיין בצמיחה לא תקינה של תאים בלוטיים ברירית הרחם. מצב זה משמעותי שכן הוא עלול להוביל לסיבוכים שונים, כולל סיכון מוגבר לסרטן הרחם.

סוגים של היפרפלזיה של רירית הרחם

היפרפלזיה פשוטה של רירית הרחם- סוג זה עשוי להיפתר מעצמו, במיוחד אם מטפלים בגורמים הבסיסיים כמו השמנת יתר. טיפולים הורמונליים כמו טיפול בפרוגסטין יכולים לסייע לשלוט בגדילה של תאים.

היפרפלזיה אטיפית – סוג זה מדאיג יותר מכיוון שנושא סיכון גבוה יותר להתפתח לסרטן. לרוב, במקרים אלה הטיפול כולל הסרה כירורגית של הרחם (כריתת רחם) או טיפול הורמונלי.

אטיפיה- מה זה?

אטיפיה משמשת לתיאור כל סוג של תאים, תאים סרטניים ותאים שאינם סרטניים, למעשה אטיפיה מתארת תאים שנראים חריגים בצורתם, בצבעם או בגודלם בהשוואה לתאים בריאים רגילים אשר באותו המיקום.

אטיפיה יכולה להיגרם משינויים שמתחילים בתוך התא, כגון, חריגות גנטיות הגורמות לתא לגדול ולהתפתח בצורה לא תקינה. שינויים מסוג זה יכולים להוביל לסרטן. וכן קיימים גורמים בסביבה מחוץ לתא אשר כוללים דלקת, זיהומים ויראליים, קרינה, שינויים עקב תרופות או פגיעה ברקמות עקב טראומה, מתח או ירידה בזרימת הדם.

גורמים להיפרפלזיה ברחם

היפרפלזיה של הרחם נובעת לרוב מחוסר איזון בין אסטרוגן לפרוגסטרון, שני ההורמונים הנשיים העיקריים המווסתים את המחזור החודשי. חוסר איזון זה יכול להוביל לצמיחה מוגזמת של תאי רירית הרחם. מספר גורמים התורמים לחוסר איזון הורמונלי-

  1. תנודות הורמונליות- גיל המעבר ושינויים הורמונליים אחרים עלולים לשבש את האיזון בין אסטרוגן לפרוגסטרון, ולהגביר את הסיכון להיפרפלזיה של הרחם.
  2. תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS)- PCOS הוא מצב שכיח שבו חוסר איזון הורמונלי יכול להוביל למחזורים לא סדירים ולסיכון מוגבר להיפרפלזיה של הרחם.
  3. השמנת יתר- רקמת שומן עודפת יכולה לייצר אסטרוגן נוסף, שיכול לתרום לחוסר איזון הורמונלי.
  4. טיפול תחליפי אסטרוגן- שימוש ארוך טווח באסטרוגן ללא פרוגסטרון (בנשים עם רחם שלם) יכול להעלות את הסיכון להיפרפלזיה של הרחם.
  5. ביוץ- ביוץ לא סדיר עלול לשבש את האיזון ההורמונלי הרגיל ולתרום להתפתחות היפרפלזיה.
  6. גיל- כאשר נשים מתקרבות לגיל המעבר, שינויים הורמונליים עלולים לשבש את האיזון בין אסטרוגן לפרוגסטרון, ולהגביר את הסיכון להיפרפלזיה.

אבחון היפרפלזיה של הרחם

מלבד חקירת ההיסטוריה הרפואית, בדיקה גופנית של אולטרסאונד טרנס-ווגינלי המדמה את עובי רירית הרחם, מומלץ לקחת דגימה של רירית הרחם ולבדוק במיקרוסקופ על מנת לקבוע אם קיימת היפרפלזיה והאם היא לא אטיפית. ניתן לעשות זאת באמצעות היסטרוסקופיה.

טיפול בהיפרפלזיה של רירית הרחם

הטיפול תלוי בגיל האישה, ברצונה בפוריות וכן בסוג ההיפרפלזיה.-

היפרפלזיה לא אטיפית- לרוב הטיפול הוא בפרוגסטרון, אשר יכול להינתן באמצעות כדורים דרך הפה או באמצעות התקן תוך רחמי. כמו כן, חשוב להמשיך מעקב אחר רירית הרחם בביופסיות חוזרות.

היפרפלזיה אטיפית- מאחר וקיים סיכון של 30% להתפתחויות ממאירות של הרחם (סרטן), הטיפול המועדף במקרה זה יהיה כריתת רחם. ניתוח אשר מתבצע לרוב בגישה לפרוסקופית זער פולשנית. במידה והמטופלת מתכננת ילודה, יש לשקול טיפול שמרני באמצעות בפרוגסטרון תוך מעקב צמוד.

היפרפלזיה של הרחם היא מצב המדגיש את הקשר המורכב בין איזון הורמונלי, בריאות האישה והסיכון לסרטן הרחם. היפרפלזיה של הרחם לא תמיד מציגה תסמינים בולטים, אך היא עלולה לגרום לדימום רחמי חריג, לכן, זיהוי תסמינים, הבנת גורמי סיכון ופנייה לרופא מומחה בזמן, הם שלבים חיוניים בהתמודדות וטיפול.

 

ד"ר קאופמן הינו מנתח בכיר בבית חולים 'אסותא' בחיפה ובמחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל. כמו כן, אחראי תחום כירורגיה גניקולוגית זער פולשנית ומנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בכרמל.

זאת ועוד, ד"ר יובל קאופמן מתמחה בניתוחים אנדוסקופים מורכבים כולל לפרוסקופיותהיסטרוסקופיות. יתרה מכך, הוא מייסד ומנהל את את "המרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס" במרכז הרפואי כרמל.

לשאלות ובירור נוסף צרו קשר במספר 073-3869130

סגירת תפריט
דילוג לתוכן