בעיות גניקולוגיות
מה זה שרירן רחמי (נקראת גם מיומה רחמית) ?
שרירן ברחם (מיומה) הוא סוג של גידול שפיר הנוצר בדופן שריר הרחם (מיומטריום). שכיחותו עולה עם הגיל. 20%-40% מהנשים בגיל הפוריות סובלות משרירנים ואילו מעל גיל 50 השכיחות עולה וניתן למצוא שרירנים אצל רוב הנשים.
שרירינים במיקומים שונים ברחם
מיומות ברחם תסמינים
בחלק מהמקרים אין כלל תסמינים אך ישנם מקרים בהם גורמים שרירנים ברחם, כאבים באגן, דימומים מוגברים, לחץ, הפרעות למערכת העיכול ולמערכת השתן ובעיות פוריות. הופעת הסימפטומים תלויה במיקום ובגודל השרירנים.
שרירן ברחם בהריון
נשים עם מיומה ברחם בזמן הריון לרוב יחוו הריון מוצלח ללא כל סיבוכים. שרירנים מתגלים לעיתים קרובות במהלך מעקב הריון שגרתי, ומנוטרים לאורך כל ההיריון באמצעות בדיקות אולטרסאונד סדירות אשר עוזרות לעקוב אחר הצמיחה והמיקום של השרירנים במהלך ההיריון.
עם זאת, במקרים מסוימים, שרירן בהריון יכול להוות אתגר מסוים וכן עשוי להוביל לכאבים ואי נוחות, צירים מוקדמים, בעיות במיקום שליה, מצג עכוז וצורך בניתוח קיסרי. במקרים מסוימים, אם השרירנים גדולים במיוחד או ממוקמים בצורה שעלולה להגביר את הסיכון לסיבוכים, ייתכן שיפנו את האישה ההריונית למומחה להריון בסיכון גבוה. בדרך כלל לאחר הלידה שרירנים יכולים להתכווץ.
טיפול בשרירנים ברחם
הטיפול בשרירנים נחלק ל-3 סוגים עיקריים – שמרני, תרופתי או ניתוחי. ההחלטה על אופן הטיפול תלויה במצב המטופלת וברצונה וכן במיקום המיומה ובגודלה. מרפאת שרירנים נועדה בין השאר להחליט על אופן הטיפול.
- הטיפול השמרני כולל מעקב בלבד ומתאים לנשים עם מיומות אשר אינן גורמות להן כל בעיה/אינן משפיעות על אורח חייהן.
- טיפול תרופתי יכול להתאים לנשים המעוניינות לשמר את הרחם או להימנע מהתערבות ניתוחית ואינן מתכננות היריון בזמן הקרוב. הטיפול התרופתי המקובל ביותר היום הוא החדרת התקן תוך רחמי מסוג מירנה (Mirena), המפריש פרוגסטרון. ההתקן נועד במקור למניעת היריון אך נמצא כי הוא מפחית דימומים ובמידה מסוימת מקטין את גודל השרירן. טיפולים תרופתיים אחרים אשר פועלים על ידי דיכוי הורמונלי פחות מקובלים עקב תופעות לוואי קשות. החיסרון הבולט הוא שבדרך כלל עם הפסקת הטיפול, השרירן יחזור לגודלו המקורי ולפעמים אף יותר.
- הטיפולים הניתוחיים מיועדים להקטין את גודל המיומה או להוציאה. כאשר יש מיומות ברחם הממוקמות בחלקו הפנימי של חלל הרחם ניתן להוציאן על ידי ניתוח מיומה ברחם הנקרא היסטרוסקופיה. אם השרירן נמצא בחלקו האמצעי או החיצוני של הרחם, ניתן להוציאו בלפרוסקופיה. ניתוחים לפרוסקופיים כרוכים בפחות כאבים וסיבוכים ניתוחיים ובדרך כלל ההחלמה מהם קצרה יותר לעומת ניתוח פתוח ולכן הם עדיפים. ואולם, אם השרירן גדול במיוחד או נמצא במקום חריג או שיש ריבוי שרירנים, אין מנוס מפתיחת בטן. אצל נשים שאינן מעוניינות בשימור הרחם כמו במקרים בהם מופיע שרירן ברחם בגיל המעבר, הניתוח המומלץ הוא כריתת רחם. זו יכולה להיעשות ברוב המקרים בגישה לפרוסקופית.
אפשרויות טיפול נוספות
אפשרויות טיפול אחרות כוללות גלי אולטרסאונד בעלי תדר גבוה (High frequency ultrasound- HIFUS) ואמבוליזציה של עורקי הרחם.
- בשיטת ה- HIFUS משדרים גלי אולטרסאונד ממוקדים דרך דופן הבטן ותחת הנחיה של MRI אל השרירן. הגלים גורמים להתחממות השרירן ובעקבות זאת להצטמקותו.
- אמבוליזציה היא פעולה בה תחת הנחיית רנטגן מוזרקים חלקיקים לתוך עורקי הרחם הגורמים לחסימה באספקת הדם לרחם – כך נוצר נמק בשרירן והוא מתכווץ.
שתי השיטות הללו גורמות להקטנה בגודל השרירן ועשויות להביא להיעלמות התסמינים שהוא חולל. אך הן אינן מביאות להיעלמות מוחלטת של השרירן, ויש מקרים בהם הוא יכול לגדול בחזרה כעבור זמן.
ההחלטה על אופן הטיפול צריכה עם להיעשות בעצת רופא מומחה לשרירנים. ד"ר קאופמן הינו מנתח בכיר בבית חולים 'אסותא' בחיפה ובמחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל. כמו כן, אחראי תחום כירורגיה גניקולוגית זער פולשנית ומנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בכרמל.
זאת ועוד, ד"ר יובל קאופמן מתמחה בניתוחים אנדוסקופים מורכבים כולל לפרוסקופיות, היסטרוסקופיות וכן ניתוחים לפרוסקופים. יתרה מכך, הוא מייסד ומנהל את את "המרכז הרב-תחומי לטיפול באנדומטריוזיס" במרכז הרפואי כרמל, מרכז זה הינו ייחודי בכל אזור הצפון ומהבודדים בארץ לטיפול בנשים הסובלות מהמחלה.
לשאלות ובירור נוסף צרו קשר במספר 073-3869130.