בעיות גניקולוגיות
בעיות פוריות אצל האישה
מה זה פוריות ?
פוריות מוגדרת כיכולת להרות וללדת. פוריות הגבר תלויה ביכולת שלו לייצר זרעים בכמות, צורה ותפקוד תקינים. פוריות האישה תלויה בתפקוד תקין של כל השלבים הנדרשים לצורך הריון כולל שחרור של ביצית בוגרת מהשחלות (ביוץ), מעבר של הביצית אל פתח החצוצרה, הפריה מוצלחת של הביצית על ידי זרע בחצוצרה ויצירת עובר ולבסוף מעבר של העובר לרחם וקליטת העובר בדופן הרחם. . פוריות מושפעת מגורמים רבים, כולל איזון הורמונלי, בריאות הרבייה, אורח חיים וגיל. הבנה ושמירה על הפוריות היא חשובה למי שרוצה להרות.
שמירה על הפוריות היא היבט חיוני בחיי האישה, והיכולת להרות וללדת ילדים היא משמעותית עבור נשים רבות. עם זאת, אבחון וטיפול בבעיות פוריות יכול להיות מסע מאתגר ורגשי.
בעיות פוריות, הנקראות גם בעיות פריון או תת-פוריות, מוגדרות כחוסר יכולת להרות או לשאת הריון עד תום לאחר שנה של קיום יחסי מין לא מוגנים. מעל גיל 35 אי פוריות מוגדרת כבר אחרי 6 חודשים של חוסר הריון. מדובר על כ-20% מהזוגות בגילאים 15-49.
אי פוריות נחלקת ל:
- אי פוריות ראשונית – מקרים בהם המטופלת לא הרתה מעולם
- אי פוריות שניונית – מטופלת שהרתה בעבר (גם אם ההריון הסתיים בהפלה) ולא מצליחה כעת להרות
גורמים נפוצים לבעיות פוריות אצל נשים כוללים:
- הפרעות ביוץ
- ירידה באיכות ו/או בכמות הביציות
- פגיעה בתפקוד החצוצרות
- הדבקויות אגניות
- אנדומטריוזיס
- הפרעות רחמיות
- בעיות זרע
- גיל מבוגר
- אי פוריות מסיבה לא ידועה Unexplained infertility
למה אין ביוץ ?
אחד הגורמים לבעיות פריון הוא הפרעות ביוץ. אחת הסיבות השכיחות להפרעה בביוץ היא תסמונת שחלות פוליציסטיות. התסמנות מתאפיינת בהפרעה הורמונלית המשבשת את הביוץ התקין וגורמת לשיבוש בביוץ ובמחזור, ותופעות אנדרוגניות כגון שיעור יתר, הקרחה והשמנה מרכזית. חלק מהנשים עלולות לסבול גם מבעיה במאזן הסוכר בגוף. סיבות נוספות להפרעות בביוץ הן חוסר איזון הורמונלי כתוצאה ממתח, אורחות חיים, מצבים רפואיים וירידה בתפקוד השחלתי.
הגברת פוריות האישה- מה עושים כשאין ביוץ סדיר?
אם יש חשד למחזור לא סדיר, יש לפנות לרופא הנשים ולבצע בירור. מצבים רפואיים כגון תסמונת שחלות פוליציסטיות הפרעות בבלוטת התריס או היפרפרולקטינמיה, עלולים לשבש את הביוץ. קבלת טיפול מתאים למצבים אלה יכולים לסייע בשיקום הביוץ הסדיר.
כמו כן, מומלץ לאמץ אורח חיים בריא על ידי שמירה על תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה, הפסקת עישון והתמודדות עם מתח נפשי. משקל תקין, גם הוא חיוני מכיוון שעודף משקל ותת-משקל יכולים שניהם לגרום להפרעה בביוץ. ניתן לקבל טיפול הורמונלי על מנת לגרום לביוץ, ובמקרים חמורים יותר לבצע הפריה חוץ גופית.
ירידה באיכות ו/או בכמות הביציות גורם נוסף לבעיות פריון הוא כאשר אין מספיק זקיקים (ביציות) בשחלות או שאיכות הביציות ירודה. מדובר במצב רפואי מדאיג שיכול להשפיע באופן משמעותי על הפוריות ולעיתים גם על האיזון ההורמונלי של האישה. הסיבה השכיחה ביותר לירידה באיכות ובכמות הביציות היא גיל מבוגר. זקיקים הם מבנים חיוניים בתוך השחלות המכילים ביציות מתפתחות. אם אין זקיקים בשחלות, זה יכול להצביע על מצב המכונה אי ספיקת שחלות או אי ספיקה שחלתית ראשונית. מצב זה יכול לנבוע ממגוון גורמים, כולל נטייה גנטית, הפרעות אוטואימוניות,טיפולים רפואיים מסוימים וחשיפה לגורמים סביבתיים עוינים כגון רעלנים, עישון ואלכוהול.
היעדר זקיקים מאובחן בדרך כלל באמצעות אולטרסאונד ובדיקות דם כולל מדידת הורמונים כמו הורמון מגרה זקיקים (FSH ואסטרדיול). בדיקות אלו עוזרות לאשר את האבחנה ולהעריך את הרזרבה השחלתית. ניתן גם לבצע בדיקת דם להורמון בשם Anti-Mullerian Hormone. מדובר בהורמון שמופרש מזקיקים ראשוניים. ככל שרמת ההורמון גבוהה יותר משמע שמספר הביציות שנותרו הוא גדול יותר.
פגיעה בתפקוד החצוצרות והדבקויות אגניות
פגיעה בשלב של מעבר הביצית לתוך החצוצרה והלאה נקראת פגיעה מכאנית או הפרעה מכאנית. פגיעה כזאת יכולה לנבוע מהדבקויות על רקע אנדומטריוזיס, זיהום אגני, ניתוחי בטן קודמים, הפרעות מבניות ברחם ועוד. כדי להתגבר על הפרעה מכאנית ניתן לנסות לפתור את החסימה על ידי ניתוח כולל הפרדת הדבקויות, הוצאת נגעי אנדומטריוזיס ופתיחה של קצה החצוצרה. אפשרות אחרת היא לעקוף את השלב מהביוץ עד קליטת העובר ברחם על ידי ביצוע הפריה חוץ גופית והחזרת עובר לרחם.
אנדומטריוזיס
חלל הרחם מצופה על ידי שכבת תאים הנקראים תאי רירית הרחם או בלועזית, אנדומטריום. אצל נשים עם אנדומטריוזיס ניתן למצוא תאים דומים לתאי האנדומטריום במיקום לא טבעי, בעיקר בחלל הבטן ובאגן. התאים מפרישים חומרים הגורמים לתהליך דלקתי באגן. בעקבות זאת נוצרות הדבקויות בין איברים שכנים. התאים מסוגלים לחדור גם לעומקם של איברי האגן כגון שלפוחית השתן והמעי, ולגרום להווצרות רקמה צלקתית באותם מקומות. השילוב של הדלקת יחד עם ההדבקויות ויצירת רקמת הצלקת באיברים גורמת לסימפטומים שונים כולל כאב, בעיות ביציאות ובמתן שתן והפרעות פוריות. תאי האנדומטריוזיס יכולים גם ליצור ציסטה בשחלות הנקראת אנדומטריומה. למעשה, אנדומטריוזיס עלול להפריע בכל שלבי הפוריות – ציסטות שחלתיות עלולות לפגוע באיכות הביציות וביכולת לבייץ. הדבקויות אגניות מפריעות לביצית להגיע לחצוצרה. נוזל דלקתי באגן מפריע גם הוא לביצית להקלט על ידי החצוצרה ולחצוצרה להניע את הביצית לכיוון הרחם לצורך ההפריה. הנוזל יכול להכנס לתוך חלל החצוצרה ולפגוע ביכולת של תאי הזרע להפרות את הביצית. הדלקת שנמצאת באגן מתקיימת גם בחלל הרחם ולכן עלולה להיות גם הפרעה ביכולת של העובר להקלט בדופן הרחם.
הפרעות רחמיות
מבנה רחם תקין ורירית רחם תקינה הם הכרחיים לצורך הריון. ישנם מצבים בהם יש פגיעה ברירית הרחם עקב הדבקויות תוך רחמיות או פגיעה מכאנית ברירית הרחם לאחר זיהומים רחמיים או פעולה תוך רחמית. ישנם מקרים בהם רירית הרחם לא צומחת בצורה טובה בגלל הפרעה הורמונלית.
לעיתים תתכן הפרעה במבנה הרחם כגון מומים רחמיים לרבות רחם עם מחיצה, רחם דו קרני ורחם דידלפי. הפרעות במבנה הרחם עלולות לגרום לקושי להרות, הפלות, לידות מוקדמות, עוברים קטנים וסיכוי מוגבר לניתוח קיסרי.
שרירנים רחמיים (מיומות) מהווים במקרים מסויימים מקור לבעיית פוריות בעיקר אם הם ממוקמים בסמיכות או בתוך חלל הרחם.
במסגרת בירור אי פוריות יש לבצע תשאול נכון לסימפטומים, רקע רפואי, חשיפה לחומרים, גנטיקה ועוד. לאחר בדיקה גניקולוגית ובדיקת אולטראסאונד יש צורך בבדיקות משלימות כולל פרופיל הורמונלי, בדיקת זרע וצילום חצוצרות או בדיקת סונוגרפית של החצוצרות עם נוזל. ביצוע בדיקת מעבר בחצוצרות בעזרת אולטראסאונד היא בדיקה שניתן לבצע במרפאה. היא לא דורשת שיקוף (רנטגן) ולרוב כרוכה בפחות כאבים מהצילום רחם הסטנדרטי. במידה והרושם הוא שהסיבה העיקרית לפגיעה בפוריות היא הדבקויות אגניות, ציסטות שחלתיות ו/או אנדומטריוזיס מומלץ לשקול ביצוע לפרוסקופיה שכוללת הפרדת הדבקויות, טיפול בציסטות שחלתיות והוצאת נגעי אנדומטריוזיס. ניתן גם לבצע במהלך הניתוח כרומוטובציה – הזרקת חומר צבע דרך צוואר הרחם במטרה לבחון האם מתקיים מעבר תקין דרך החצוצרות (בדומה לצילום רחם). במידה ויש חסימה באיזור קצה החצוצרה ניתן גם לנסות להסיר אותה. לנשים הסובלות מהפרעות בביוץ על רקע שחלות פוליציסטיות אפשר לנקב את השחלות (ovarian drilling) כדי לשפר את יכולת הביוץ. אפשר גם לשלב היסטרוסקופיה במהלך בירור אי-פוריות לצורך טיפל בבעיות ממקור רחמי.
כחלק מהטיפול בבעיות פוריות, מבצע ד"ר קאופמן ניתוחים משולבים של לפרוסקופיה והיסטרוסקופיה תוך שמירה מיטבית על איברי הרבייה.
מדובר בניתוחים שברוב המקרים מצריכים אשפוז של מספר שעות או אשפוז לילה אחד בלבד. לאחר ביצוע הניתוח ד"ר קאופמן נותן המלצות לגבי האפשרות לנסות להרות באופן טבעי או באם יש צורך בטיפולי פוריות תרופתיים.
ד"ר קאופמן הינו מנתח בכיר בבית חולים 'אסותא' בחיפה ובמחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי כרמל. הוא מומחה לניתוחים אנדוסקופים מורכבים כולל לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וכן ניתוחים לפרוסקופים בסיוע רובוט. כמו כן, ד"ר קאופמן אחראי על תחום כירורגיה גניקולוגית זער פולשנית ומנהל המרכז הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס במרכזיים רפואיים כרמל ולין.
לקביעת תור ובירור נוסף צרו קשר במספר 073-3869130.