בעיות גניקולוגיות
תסמונת השחלות הפוליציסטיות, היא תסמונת הורמונלית שכיחה המשפיעה על 8-13% מהנשים בגיל הפוריות. התסמונות מאופיינת בשחלות מוגדלות, המכילות ציסטות קטנות ומרובות הנמצאות בעיקר בהיקף השחלה. התסמונת עלולה לגרום לפגיעה באיכות החיים, בעיות פוריות וכן השפעות בריאותיות נוספות.
מהן שחלות פוליציסטיות?
שחלות פוליציסטיות, Poly-Cystic Ovary Syndrome (PCOS), הן מצב המאופיין בחוסר איזון הורמונלי, שעלול להוביל לתסמינים שונים, כגון מחזור לא סדיר, מחזורים מרוחקים, הפרעות בביוץ וקושי להיכנס להריון, צמיחת שיער עודפת, אקנה, עלייה במשקל והפרעות במצב הרוח. תסמינים אלו יכולים להשפיע באופן משמעותי, על איכות החיים של האישה ועל הבריאות שלה, בטווח הקצר והארוך.
התסמונת כוללת 3 מרכיבים עיקריים:
- שחלות במראה פוליציסטי באולטראסאונד
- מחזורים בלתי סדירים ומרוחקים
- סימני ויריליזם או היפראנדרוגניזם – סימנים שמעידים על ביטוי יתר של תופעות שקשורות לטסטוסטרון כגון שיעור מוגבר, שיעור באיזורים גבריים, אקנה והשמנת יתר מרכזית (כרס בטנית).
חשוב לדעת, כי מספיק אבחון של שחלה פוליציסטית אחת, בשביל שהרופא יתייחס לאישה כבעלת PCOS
שחלות פוליציסטיות- תסמינים
נשים בעלות שחלות פוליציסטיות, מתמודדות עם מגוון תסמינים שונים, חלקן מתמודדות עם רוב התסמינים, וברמת חומרה גבוהה, אך רוב הנשים מתמודדות רק עם חלקם, ברמות חומרה משתנות.
להלן רשימה מייצגת של התסמינים הבולטים:
- צמיחת שיער עודפת: צמיחת שיער מוגברת על הפנים, הבטן, החזה או הגב. יתכן גם מצב של נטיה להתקרחות של שיער הראש.
- אקנה ועור שמן
- עלייה במשקל: נשים רבות הסובלות משחלות פוליציסטיות, נאבקות בעלייה הורמונלית במשקל, ללא קשר ישיר לאוכל ולפעילות גופנית.
- עלייה ברמת השומנים בדם
- תנגודת אינסולין: חלק מתופעת העליה במשקל, נגרמת כתוצאה מתנגודת אינסולין. אך נצפה קשר גם אצל נשים בעלות משקל תקין, המתמודדות עם שחלות פוליציסטיות. במקרה זה, תזונה בריאה, פעילות גופנית ומעקב אחרי רמות הסוכר בדם, הן קריטיות לשמירה על בריאות ואיכות חיים תקינה.
- מצבי רוח ודיכאון: תנודות הורמונליות, עלולות לגרום גם לשינויים במצב הרוח ולתחושות של דיכאון.
- מחזור לא סדיר – מחזורים מרוחקים שיכולים להופיע אחת למספר חודשים ובאופן לא צפוי. למעשה יש הפרשה של אסטרוגן אשר גורם לעיבוי של רירית הרחם ויש הפרעה בביוץ ובעליה של פרוגסטרון ולכן לא מופיע המחזור שאמור להופיע לאחר הביוץ. בגלל הרירית המעובה, כשהמחזור מופיע הוא בד"כ יהיה מלווה בדימום חזק וממושך. כמו כן, רירית מעובה לאורך זמן מעלה את הסיכון לסרטן רירית הרחם בגיל מבוגר יותר.
- קושי להיכנס להריון: PCOS – בגלל ההפרעות בביוץ וחוסר האיזון ההורמונלי אשר גורם לביטוי יתר של הורמונים גבריים כמו טסטוסטרון.
האם נולדים עם שחלות פוליציסטיות?
למעשה, לא ידוע ברפואה על מצב כזה, אך קיים ככל הנראה מרכיב תורשתי, שגורם להתפרצות התופעה. בכל מקרה, לא כל הנשים שיש להן מרכיב גנטי זה, אכן יפתחו את ה- PCOS.
שחלות פוליציסטיות- הריון
רוב הנשים המתמודדות עם התופעה, מתקשות במידה זו או אחרת להיכנס להריון. לשם כך הן יצטרכו ליטול טיפול תרופתי לסידור ותזמון הביוץ, אך לעיתים גם יותר מזה.
אך למעשה, חשוב לדעת כי גם במהלך ההריון, נדרש מעקב יותר מהריון רגיל, בשל סיכון מסוים להפלה טבעית. הגורמים וצורת הפעילות הגורמים לכך, עדיין לא ברורים למרות מחקר בנושא. תזונה ופעילות גופנית, כמו גם תמיכה הורמונלית במידה והרופא יחליט על כך- עוזרים לצמצם סיכונים ועוזרים ללדת תינוק בריא בזמן.
שחלות פוליציסטיות- טיפול
טיפול בשחלות פוליציסטיות, כולל בדרך כלל שילוב של שינויים באורח החיים, תרופות, טיפולי פוריות ועוד. אז למעשה, איך מטפלים בשחלות פוליציסטיות?
- שינויים באורח החיים: שילוב תזונה בריאה, עם שגרת פעילות גופנית סדירה בחיי היום יום, יכול לעזור לירידה במשקל, בהפחתת התסמינים ולשפר את הבריאות.
- תרופות: נשים שאינן מעוניינות להיכנס להריון, יקבלו מרשם לגלולות לסידור המחזור. תרופות אלו עשויות לעזור גם לתסמינים, כמו שיעור יתר ואקנה. ישנן גם תרופות שמסייעות לטיפול במצבי סכרת וטרום סכרת וכן לשומנים המוגברים בדם.
- טיפולי פוריות: לנשים שמנסות להרות ללא הצלחה, ייתכן שהרופא ימליץ עלטיפולי פוריות, כגון השראת ביוץ באמצעות טיפול תרופתי כמו: איקקלומין ולטרוזול, זריקות גונדוטרופינים ואף הפריה חוץ גופית (IVF).
- רפואה משלימה – דיקור וצמחי מרפא יכולים לסייע להשראת הביוץ באופן טבעי ויכולים לשפר סימפטומים וכניסה להריון.
מידע ליצירת קשר ותיאום פגישות
אם את חושדת שיש לך שחלות פוליציסטיות או שאת סובלת מתסמינים הקשורים ל-PCOS, אל תהססי לפנות אלינו בטלפון 073-3869130.
ד"ר יובל קאופמן מלווה נשים בתחומי הגניקולוגיה השונים, מייעץ למטופלות המתמודדות עם בעיות פוריות ומגוון בעיות גניקולוגיות, ומספק חוות דעת שניה במקרי הצורך.